De boer beëindigt de melkveehouderij, akkerbouw en veeteelt voor het overgrote deel voor het buitenland.
De boer richt het land voor 100 % in volgens de richtlijnen van de permacultuur met financiële en educative steun van de overheid.
De boer zet de veeteelt, melkveehouderij en akkerbouw voort op het permacultuurland voornamelijk voor Nederland met andere woorden, minder en beter bijvoorbeeld minder dieren ter voorkoming van mestoverschot.
De inmiddels lege stal van de boer wordt ingericht met mobile portaalkraan en werkvloer alles herbruikbaar voor het volgende project en als overheids bedrijf met specialisten – meesters als ingehuurde leidinggevende en leerlingen van bouwkunde opleidingen. Deze tijdelijke werkplek wordt gebruikt voor de prefab stikstofvrij productie van houten woningen. De overheid is dan in mijn visie de aannemer zonder winstoogmerk.
De woningen functioneren autarkisch en worden vrij van de ondergrond middels een schroefpaal fundering op de ongeveer 25 % van het land geplaatst centraal in het landschap. Het aan leggen van een traditionele infrastructuur behalve een glasvezel netwerk zoals water, elektra en riool is niet meer nodig, dat zorgt ook voor lage kosten in het land bouwrijp te maken. De ingrediënten die worden ingezet voor de beoogde autarkie zij gebaseerd op de zogenaamde low-tech methoden.
De boer blijft boeren volgens de nieuwe richtlijnen, de gewenste biodiversiteit vestigt zich op grote schaal en de bewoners die een betaalbare woning hebben gekocht van de overheid zijn onderdeel van de natuur en bovendien zal er een overeenkomst gesloten worden waarmee gegarandeerd wordt dat de woning niet duurder kan worden door de marktwerking, met als gevolg dat men blijvend betaald voor de prijs van de grondstoffen en de arbeid die nodig is of was voor de realisatie van een natuurlijk dak boven het hoofd.
En zo wordt er gewerkt aan het te kort van een miljoen betaalbare woningen terwijl de boer het werk kan blijven doen dat past bij een gezonde wereld.
Ten slotte vind ik het nodig te zeggen , en dan nu niet lullen maar poetsen. Met het team van individuen die ik inmiddels om mij heen heb verzameld durf en wil ik bovenstaande mogelijk maken samen met de medewerking van de boer, overheid en mede pioniers die hierbij willen aansluiten.
Permacultuur : is een afkorting van permanente agricultuur en permanente cultuur. Het is in de jaren 70 ontwikkeld aan de universiteit van Tasmanië, Australië door Bill Mollison en David Holmgren. De bedenkers hebben permacultuur ontwikkeld om oplossingen te vinden voor een groot aantal problemen die een monocultuur landbouw met zich meebrengt.
Permacultuur heeft voor deze problemen oplossingen gevonden door de ecologische wetten, die opgaan voor een natuurlijk ecosysteem te bestuderen. Aan de hand van deze principes wordt een systeem ontworpen wat functies heeft voor de mens, bijv. voedselvoorziening, met de veerkracht van een natuurlijk ecosysteem. Hierin verschilt permacultuur dan ook van biologische landbouw. Permacultuur is een ontwerpsysteem. Je ontwerpt de natuur letterlijk om de mens heen en beschouwt de mens als onderdeel van het gehele ecosysteem.
Autarkisch : Een gebouw dat voorziet in de opwekking van de benodigde eigen energie en daarnaast een gesloten kringloop kent ten aanzien van water en afval.

Hier boven een voorbeeld situatie op zand grond.
Hier onder een voorbeeld situatie op veengrond.

Dit filmpje van tegenlicht verteld het verhaal waar ik mij met mijn visie grotendeels bij aansluit. In mijn visie is de gemeenschap mede werkend op het land en in de kas zonder robots met zo nodig een paard om het land te bewerken.
Bart Verschoor.