Bart Verschoor.

Ik ben in 1965 geboren in Loenersloot vlak bij Amsterdam, waar ik meer buiten dan binnen te vinden was, altijd op ontdekkingstocht. Ik maakte al jong van alles wat kon rijden, drijven, staan of liggen, vast of tijdelijk.

Zeilen deed ik al heel jong, eerst met mijn ouders, later met vrienden en neven. Alle vrije tijd bracht ik het liefst op het water door. Zo is de liefde voor de natuur ontwikkeld in mijn jeugdjaren. Op 17-jarige leeftijd stopte ik mijn opleiding om fulltime te kunnen windsurfen. Dat resulteerde in een Olympisch windsurf-avontuur in Seoul, 1988, waar ik vierde werd. Zeilen en surfen was lange tijd het belangrijkste in mijn leven vanwege het spel op het water waar ik de benodigde strategie, tactiek en meteorologische kennis met veel plezier toepaste. 

Een professionele carrière volgde in 1988; wereldwijd wedstrijdzeilen en composiet jachtbouwen in Engeland. In 1991 begon ik een eigen bedrijf geholpen door mijn werkgever en vond ik mijn lieve vrouw in het vondelpark waarmee ik een leven in Amsterdam begon.

In 1997 en 1999 werd ik vader van respectievelijk een zoon en een dochter. Met ons gezin werkte ik en woonde we in een oude tramremise in Amsterdam.

Het stadse leven beviel goed terwijl we ook veel het buiten leven bezochte. Een oude garage verbouwde ik tot woning voor ons gezin.

Na een aantal jaren van boten bouwen, het importeren van een zeilboot uit Nieuw-Zeeland en het restaureren en of vernieuwen van dekbeslag van zeiljachten in Nederland het bouwen van moderne woning interieurs en het coachen van jonge wedstrijdzeilers, werd het ambachtelijk bouwen van meubelen en van moderne interieurs mijn nieuwe professie. Ik ontwikkelde daar een groeiende aandacht voor de ambachtelijke vaardigheden van houtbewerking.

Vervolgens kwam er een kans voorbij waarmee ik samen met de opgedane werkervaringen en kennis, de energie en motivatie vond om geheel zelfstandig een atelierwoning te ontwerpen en te bouwen in Amsterdam Noord. Vanaf dat moment in 2013 kwam de architectuur volledig in mijn vizier en woning ontwerp kreeg handen en voeten op basis van het bouwen. Ondertussen ging mijn oriëntatie richting het noorden om de woning bouw uit begin 1900 in Noorwegen te bestuderen , wat onderandere resulteerde in een sterke motivatie om de houten woning op poten te zettenten. En om het zeilen van vroeger weer op te pakken liet ik in trontheim een houten boot bouwen zoals in begin 1900 voor de vissers op zee.

In 2020 verkochten we alles om financieel een verdeling mogelijk te maken voor het wonen van onze kinderen en ons zelf en het bedrijfs gedeelte in de vorm van een autonoom en mobiel kantoor tevens als behuizing wanneer werkzaam op locatie.

Nu inmiddels in het jaar 2022 aangekomen bewonder ik wat de jonge generatie met veel energie aan mooie en nuttige zaken ontwikkelen. En ik zet mijn werk voort als woning en landschap ontwerpend. Boven al speur ik tussen Terschelling en Limburg naar een stille en beeldschone plek in de vorm van grond waar ik noten en fruit bomen kan planten met daar tussen stroken – teelt met één jarige gewassen voor de zo veel als mogelijke zelfredzaamheid qua voedsel en waar ik kan verblijven met het mobile kantoor om daar te zijn en te werken aan mijn voorgenomen landschap ontwerp levenswerk en mogelijk ook het ontwerp inclusief de realisatie van een atelier / paviljoen temidden van dat landschap. Ik denk aan dat het een plek wordt binnen het kader van de bouwkunst en permaculture en vooral een plek waar het experiment ruimschoots de kans krijgt ter ontwikkeling van de zogenaamde lowtech oplossingen die economisch en ecologisch verantwoord zijn in relatie tot de architectuur voor gebouw en landschap.

Het is mijn streven bovenstaande voornemens onder een stichting te laten bestaan zonder winstoogmerk. Deelnemers aan het werk op het land en in het atelier kunnen meegenieten van opgedane kennis en geoogste vruchten van het land.

Het is mijn overtuiging dat het leven van de mens pas gezond en mooi is indien er een substantieel deel van de tijd wordt besteed in de natuur als onderdeel van de natuur.

1965 Terschelling
1980 IJsselmeer
1983 Canada
1987 wereldwijd div.2
1988 Korea
1989 Europa onetonner and 40 ft. Class.
1991 Nieuw-Zeeland
2000 Amsterdam
2000 Amsterdam
2004 Amsterdam
2013 Amsterdam
2020 Amsterdam
2021 Terschelling
2022 Amsterdam
2022 refitting
2023 Terschelling
2023 Terschelling
Terschelling

Een WordPress.com website.

%d bloggers liken dit: